Huvudvärk

Det finns olika typer av huvudvärk. Nedan följer kortfattad text om dessa:

Myogen

Symtomen på myogen/muskulär huvudvärk beskrivs ofta som ett tryckande band runt huvudet. Det vanligaste är att denna typ av huvudvärk blir värre under dagen. I mer vardagligt tal omnämns denna huvudvärk även som spänningshuvudvärk.

Cervikogen

Cervikal är det latinska ordet för halsrygg/nacken. Denna värk är vanligtvis ensidig och förvärras av nackrörelser. Vanligt är att den cervikogena huvudvärken sprider sig från nacken till käken/ögat/kinden.

Migrän

En huvudvärkstyp som ofta är ensidig och ibland kommer ihop med synförändringar, talstörningar och känselpåverkan.

Anamnesen viktig vid huvudvärk:

Anamnesen är av största betydelse vid huvudvärk, dvs patientens egna berättelse och var, när och hur huvudvärken uppträder. Det är även viktigt att iaktta noggrannhet som osteopat då huvudvärk inte alltid har en myogen alternativt cervikogen orsak. Huvudvärk som inte diagnostiseras som myogen eller cervikogen refereras vidare till lämplig vårdgivare.

Osteopatisk behandling vid huvudvärk:

Som alltid vid osteopatisk behandling så är målet att hitta orsaken till just din huvudvärk. Om huvudvärken går att reproducera här i behandlingsrummet så kan vi vara ganska säkra på att vi funnit källan/vävnaden som ger dig huvudvärken. Då återstår det att ta reda på varför denna vävnad ger dig symtomet huvudvärk. Inte sällan är orsaken till olika slags huvudvärk relaterad till dysfunktioner i övre bröstrygg som leder till att cervikala muskler och leder blir spända och orörliga.

boka massageterapi