Osteopati – detta gör en osteopat

Vad är Osteopati?

Osteopati är en alternativmedicinsk behandlingsform som syftar till att läka och ta hand om kroppen genom manuella tekniker, exempelvis mobiliseringar, stretchtekniker och massage. Inom Osteopatin finns en helhetssyn på kropp och hälsa, vilket innebär att en osteopat kan hjälpa dig att förstå sambandet mellan exempelvis stress eller dålig hållning och hälsa. Genom att boka tid hos Hedens Osteopati kan du få hjälp med allt från diagnos till förebyggande, rehabiliterande och behandlande åtgärder.

Osteopatin har funnits sedan 1874 och grundades av Andrew Taylor Still, vars grundantagande det var att kroppslig hälsa och välmående grundar sig i en balans och fungerande samspel mellan kroppens organsystem och muskel-/ledsystem i kroppen. Parallellt med den traditionella medicinska vetenskapen har osteopatin vuxit fram till ett utmärkt verktyg för att behandla smärta, värk och stelhet i kroppen och på så sätt minska stress och obehag för patienten.

Vad gör en osteopat?

Det viktigaste för en osteopat är att hitta orsaken till vad som hindrar kroppen från att läka sig själv.  Obalanser behandlas för att uppnå och bibehålla en så god hälsa som möjligt. En osteopat arbetar alltid individanpassat och utgår alltid ifrån varje enskild patients förutsättningar. Varje individ är unik gällande allt från kroppshållning till skadehistorik och alltihop påverkar just din specifika kroppsstruktur. Smärta eller störningar i rörelseapparaten tillkommer av olika anledningar. Kan obalans identifieras används olika tekniker och metoder för att återställa kroppens balans. Osteopati är en manuell terapi, vilket innebär att en osteopat använder sina händer som främsta redskap både för att ställa din diagnos och i din behandling.

Osteopatisk behandling – principerna bakom

Kärnan i den osteopatiska behandlingen är att jobba med kroppens muskler, nerver, leder, bindväv och hinnor för att förebygga eller läka smärtsamma tillstånd. Vi osteopater tillämpar oss av tre principer som den osteopatiska behandling vi erbjuder dig baseras på:

  • Människan är en helhet.
  • Kroppen är självreglerande och självläkande.
  • Kroppens struktur och funktion är beroende av varandra på alla nivåer.

Detta kan en osteopat hjälpa dig med

En osteopat jobbar med en helhetssyn på kropp och hälsa och kan utifrån patientbeskrivningen ge råd om träning, kosthållning eller livsstilsförändringar som leder till en bättre hälsa. Några behandlingsbara hälsoproblem och åkommor som en osteopat ofta behandlar är rygg- och nackbesvär, matsmältningsbesvär, premenstruella smärtor, sträckningar, muskel- och ledvärk, stress, domningar och förslitningsskador: 

Vill du veta mer om osteopati? Mer information hittar du på Osteopatförbundets hemsida.

Varmt välkommen! Hälsningar Erik

Erik Svensson, Hedens Osteopati AB

boka massageterapi